Welkom op de website van Montessori+ Prinsenbeek

Op Montessori+ zijn twee afdelingen: Montessori- en voltijds hoogbegaafden (HB) onderwijs. Zoals u in het artikel hieronder kunt lezen zijn wij druk bezig met de fusie tussen OBS Apollo en Montessori+. Voor meer informatie over onze school verwijzen wij u graag naar: Montessori+ Breda

Eind 2017 verwachten wij u de nieuwe website van Montessori+ Breda en Montessori+ Prinsenbeek te presenteren.

Daltonschool Apollo wordt Montessori+ Prinsenbeek

Na de fusie tussen daltonschool Apollo en Montessori+ in Boeimeer in Breda gaat de school aan de Straatweide in Prinsenbeek voortaan verder onder de naam Montessori+ Prinsenbeek. Hiermee komt na 45 jaar een einde aan de naam Apolloschool, die de in 1969 aan de Schoolstraat opgerichte openbare school kreeg in 1972.

Er blijkt veel belangstelling voor de Montessori+ Prinsenbeek, met ook een afdeling voor voltijds onderwijs aan hoogbegaafde (HB) kinderen. De school verwacht bij aanvang van het nieuwe schooljaar te starten met 110 leerlingen. Op dit moment telt Apollo 96 kinderen. Hiermee komt ook meteen een einde aan het al enkele jaren teruglopend leerlingenaantal. De school in Prinsenbeek verwacht de komende drie jaar te groeien naar 175 leerlingen.

In augustus wordt gestart met vier montessorigroepen en twee hoogbegaafdengroepen. ,,Het daltonconcept wordt dan ingewisseld voor het montessorionderwijs’’, vertelt Carla van Eijk, die samen met Monique van Doorn directeur wordt. Beiden hebben deze functie nu ook al in Breda, waar 485 leerlingen onderwijs wordt geboden. Ze nemen in Prinsenbeek de taken over van Apollo-directeur Bob Schram en worden bijgestaan door het managementteam, Marc Berbers en Noortje van Hulst. Noortje werd onlangs uitgeroepen tot ‘Leraar van het jaar’ door BN DeStem.

Er zijn volgens Monique en Carla zoveel raakvlakken tussen beide onderwijsvormen van de scholen onder het bestuur van Markant Onderwijs dat fuseren een logische stap was. ,,Dat had niet zomaar gekund met een traditionele school.’’ Op één na alle leerlingen van de Apollo gaan mee over naar Montessori+ Prinsenbeek. Ongeveer een derde van de HB-leerlingen komt uit het dorp. De rest woont onder meer in Etten-Leur, Terheijden, Zevenbergen en ook Breda. Want bij Montessori+ Breda is een wachtlijst voor deze vorm van onderwijs, evenals voor diverse geboortejaren montessorionderwijs.

De meerderheid van de leerkrachten van de Apollo blijft in Prinsenbeek. ,,Zij gaan een opleiding voor  montessorionderwijs en/of HB-onderwijs volgen. Het team wordt uitgebreid met montessori- en HB-leerkrachten uit Breda, waardoor een waardevolle kruisbestuiving ontstaat.’’

Met de overgang naar montessorionderwijs verandert ook een aantal praktische zaken op school, zoals de schooltijden. Die zijn voortaan van 08.30 tot 14.45 uur. Alle leerlingen lunchen een kwartier in de groep bij hun leerkracht en kunnen vervolgens een half uur spelen onder begeleiding van montessori-kinderopvangorganisatie Pebbels+. Woensdag zijn de kinderen om 12.15 uur uit; de kleuters zijn die dag vrij.

Montessorionderwijs is volgens Carla en Monique meer gericht op de individuele, brede ontwikkeling van de  kinderen. ,,Niet alleen op cognitief vlak, maar ook cultureel en sociaal-emotioneel.’’ Wat het onderwijs betreft zal er voor de oudste kinderen overigens niet meer zoveel veranderen. Ook de digitale leeromgeving Snappet blijft behouden.

,,Wat wel anders wordt is de beoordeling van de leerlingen. Zij krijgen voortaan geen cijfers meer voor hun werk, maar inhoudelijke feedback. Dit is typisch montessori. Punten geven motiveert niet goed.’’ Verder komt er ‘The English library’ op school. Deze Engelstalige bibliotheek is voor alle kinderen tot en met 14 jaar uit Prinsenbeek. En er is een naschools aanbod met onder meer theaterschool, schaakles, yoga, mindfulness en techniek. Wat zeker overeind blijft zijn de typische Prinsenbeekse activiteiten, zoals carnaval op school en het eindejaarsgala.

Montessori+ Prinsenbeek
Straatweide 30
4841 ND Prinsenbeek

Facebook Montessori+ Prinsenbeek